Bij een proctologisch onderzoek wordt de aars, het anaal kanaal en de endeldarm onderzocht. Het is een combinatie van een klinisch onderzoek (met de vinger) en een endoscopisch onderzoek met technisch eenvoudiger toestellen. Bij een proctologisch onderzoek wordt meestal een anuscopie en/of rigiede rectoscopie uitgevoerd.

Een proctologisch onderzoek kan worden uitgevoerd omwille van verschillende redenen:

  • evaluatie van bepaalde symptomen, zoals anale jeuk, anale pijn, bloed in de stoelgang en/of veranderd stoelgangspatroon.
  • Behandeling van aambeien en/of anaal abces.

Een proctologisch onderzoek gebeurt in de genupectorale houding. Hierbij steunt u op ellebogen en knieën. Eerst zal de arts een inspectie uitvoeren van de aars, nadien volgt een onderzoek met de vinger. Uiteindelijk zal de arts een anusscoop inbrengen, waarbij het hij de aars en de endeldarm kan onderzoeken. Een proctologisch onderzoek doet geen pijn en wordt meestal goed verdragen. Na een standaard proctologisch onderzoek zal u geen last ondervinden.

Het is mogelijk dat er tijdens het proctologisch onderzoek onmiddellijk een behandeling wordt toegepast voor bv hemorrhoïdale pathologie. (“aambeien”, “speen”) Voor lichte aambeienproblematiek, wordt infraroodfotocoagulatie toegediend op de aambeien. (cfr foto) Voor wat ernstiger aambeienproblematiek, kunnen Barron-ligaturen worden geplaatst. (“elastiekjes”) In dit geval is het belangrijk te weten of u bloedverdunners inneemt!

Gelieve dit dan ook tijdig aan de arts te laten weten! Na gebruik van de anusscoop wordt deze grondig gereinigd en geautoclaveerd.