Bij een coloscopie wordt een soepele, flexibele scoop gebruikt om de binnenzijde van de ganse dikke darm te onderzoeken vanaf de endeldarm tot het laatste deel van de dunne darm. Het onderzoek wordt gebruikt om darmpoliepen en kankergezwellen op te sporen en om darmontstekingen, zweren en bloedingshaarden vast te stellen. Doorheen de coloscoop kunnen andere instrumenten ingebracht worden voor het afnemen van weefselstalen of voor het uitvoeren van behandelingen. (vb stelpen van bloeding, wegname van poliepen, ….)

Een coloscopie is een veelgebruikt onderzoek, dat voor verschillende indicaties kan aangevraagd worden. Een coloscopie wordt zowel diagnostisch, therapeutisch als preventief gebruikt. Een diagnostische coloscopie wordt gevraagd bij patiënten met een veranderd stoelgangspatroon, buikpijn, bloed in de stoelgang, zwarte stoelgang, vermagering, etc. Een preventief darmonderzoek is de “gouden standaard” om darmpoliepen op te sporen en weg te nemen, om zo darmkanker te voorkomen. Dit onderzoek wordt in principe aangeraden aan alle personen vanaf 50jr en evtl vroeger bij patiënten die familie hebben met darmkanker. Voor meer info hieromtrent, raadpleeg uw arts!

Vooraleer een coloscopie kan worden uitgevoerd, dient u een volledige darmreiniging in te nemen. De info hieromtrent wordt met u meegegeven tijdens de voorbereidende raadpleging. (cfr folder voorbereiding met moviprep) Tijdens deze raadpleging wordt ook uw gezondheidstoestand en evtle medicatie-inname overlopen. Indien u bloedverdunners neemt , is het heel belangrijk dit aan uw arts mee te delen! Meestal worden deze voor het onderzoek gestopt en/of vervangen door andere medicatie. Het is ook belangrijk te laten weten of u hart/longproblemen hebt en of u een hartkunstklep hebt. In het laatste geval dient u endocarditis-profylaxie te krijgen voor het onderzoek.

De meeste darmonderzoeken worden onder sedatie uitgevoerd in het ziekenhuis. De sedatie (propofol) wordt toegediend door een continue aanwezige anesthesist. Het darmonderzoek zelf wordt door mij mij uitgevoerd op maandagnamiddag en op donderdagvoormiddag in het Maria Middellares ziekenhuis te Gent. Tijdens het onderzoek bent u volledig in slaap en u voelt geen pijn. Na het onderzoek bent u onmiddellijk terug wakker en ongeveer 3à 4hr hierna mag u terug naar huis. Het voordeel van deze verdoving is uiteraard dat u geen pijn voelt, het nadeel kan zijn dat u het onderzoek niet kan meevolgen, doch sommige patiënten verkiezen dit!

Hou er rekening mee dat u na zowel lichte als volledige verdoving niet zelf met de auto mag rijden! Tijdens het onderzoek wordt lucht in de darmen geblazen, die op het einde van het onderzoek zoveel mogelijk wordt weggezogen. Het is echter niet abnormaal dat u na het onderzoek nog last hebt van een opgeblazen gevoel, lichte krampen en winderigheid. Dit gaat vanzelf terug over. Indien er een poliep werd weggenomen, kan het zijn dat u na het onderzoek wat bloed verliest. Uw arts zal u na het onderzoek meedelen wat er tijdens de coloscopie gezien en gedaan is en zal u ook attent maken op evtle problemen achteraf. Bij twijfel omtrent ongemakken na het onderzoek, aarzel dan niet om uw arts te contacteren!

Na elk onderzoek wordt de coloscoop zowel manueel als mechanisch gereinigd in de mini-EDT.